zondag 29 juni 2014

16e Eeuw: Uitvinding Boekdrukkunst


Het begin van de boekdrukkunst stamt al af van rond 1455, toen Gutenberg deze techniek uitvond te Mainz. Het sloeg aan en al snel liep de boekdrukkunst als een lopend vuurtje. Dit betekende dat teksten en vormen van schriftelijke communicatie gemakkelijker en sneller uitgewisseld konden worden.


Voor deze doorbraak, maakte men gebruik van stukken hout. Dit kostte echter veel tijd en er kon niet snel gewerkt worden. Hier kwam verandering in met de techniek van Gutenberg. Deze techniek ging als volgt: men gebruikte losse loden letters om hiermee woorden, zinnen en hele teksten mee te schrijven en vertalen. Immers, als je alle letters had, kon je gemakkelijk dezelfde letters weer gebruiken. Je had alleen maar de inkt ervoor nodig. Gutenberg besloot meteen aan iets groots te beginnen: de bijbel. Al snel was deze industrie erg levend door de vele boekdrukkers. Dit was het begin van een verandering op wereldniveau.


Het duurde tot 1473, 18 jaar na de uitvinding van de boekdrukkunst, totdat ook daadwerkelijk in Nederland deze techniek tot leven kwam. Het begon ook hier met de bijbel, dat in die tijd nog erg invloedrijk was vanwege het begeerde christelijke geloof. De boekdrukkunst werd in Nederland verder vooral gebruikt voor het herdrukken van teksten als ‘Karel ende Elegast’, maar ook ontstond er hierdoor het nieuwe genre ‘prozaroman’. Dit waren laatmiddeleeuwse ridderverhalen in proza.


Het belang van de boekdrukkunst lag vooral bij de veel snellere verspreiding van informatie. Hier had men belang bij doordat hierdoor veel sneller kon worden laten zien wat er speelt in de wereld. Hiernaast kon men zich beter inlezen over bepaalde onderwerpen zoals het christelijke geloof. Ook ontstond er een nieuwe markt voor de boekdrukkers, en bevorderde dit de economie.


De rederijkers is een vereniging voor dichtliefhebbers en amateurs van het toneel. Dit ontstond in 1850. Deze rederijkers verzamelden in rederijkerskamers en beoefende daar uitvoerende kunst. Dit werd gedaan om elkaar te ontwikkelen op cultureel gebied. De rederijkers hebben profijt gehad van de ontwikkeling in de boekdrukkunst, omdat zonder deze ontwikkeling zij veel minder goed de bijbel kunnen uitbeelden aangezien er maar weinig Bijbels waren. Bovendien zou de uitnodigingen moeilijker en minder snel verzonden kunnen worden aangezien deze met grote getallen moesten worden verzonden naar alle steden in de wijde omgeving. Een aantal van de toneelstukken zijn op papier bewaard gebleven dankzij de boekdrukkunst. Een voorbeeld hiervan is de rederijkerskamer ‘de Eglantier’ waarin werken bewaard zijn gebleven van onder andere Gerbrand Adriaensz en Pieter Cornelisz.


De boekdrukkunst heeft invloed gehad op het geloof, doordat men steeds meer voor zichzelf kon denken in plaats van dat de kerk dat deed. De mens werd mondiger. Door de boekdrukkunst ontstonden er stromingen als de Renaissance en het Humanisme die dit goed laten zien. Men ging meer logisch nadenken en er ontstond dus een seculariserende samenleving.


Anna Bijns gebruikte in haar gedichten de stijl van de rederijkers. Een van haar gedichten:

Princen en princessen, als u Luters ghespuysWilt genaken, maect geringhe een cruys,Geeft hem geen geloove, haer fondament is wack [...]Luegenachtich spreken sij met twee monden,Men soude haer bedroch niet meten met ellen.Al dat sij soecken, is vrijheit in sonden.Tsijn eertsce duvels, die de menschen quellen 

De boekdrukkunst is te vergelijken met de relatief nieuwe internetontwikkeling. Dit omdat ze beide zorgden dat informatie gemakkelijker kon worden verspreid over de wereld. Wel is boekdrukkunst volgens mij wat meer baanbrekender dan het internet, aangezien de boekdrukkunst de wereld compleet veranderde.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten